sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Kankainen kauppakassi

Kukaan ei varmasti ole voinut välttyä huomaamasta että ekologisuus, kestävä kehitys ja vastuullinen kuluttaminen on noussut viime vuosina enemmän ja enemmän tapetille. Yksi viimeisimmistä aiheista on muovin käytön vähentäminen. Itse olen vuosia käyttänyt kahvipusseista punottua kestokassia, ja se todellakin on kestänyt. Kaupan muovikassin olen ostanut vain jos olen extempore mennyt kauppaan. Ei sitä jo ostettua muovikassia koskaan muista taskuun laittaa...

Aika tarkkaan vuosi sitten kokeilin PamPaun blogista löytämääni kankaisen "muovipussin" ompelua. En ole mikään ompeluguru, mutta ohjeet olivat hyvin selkeät ja onnistuin aika hyvin.

Tämä on nyt ollut enemmän tai vähemmän käytössä vuoden verran ja hyvin on kestänyt. Päätin ommella pari lisää.
Näihin menee yllättävän paljon kangasta. Olen ommellut aika vähän, ja pieniä juttuja, kuten pehmoja, pussukoita ja koreja joten vaikka kangasvarastoni on melkoinen, palat on pieniä. Löysin kuitenkin tarpeeksi isoja paloja jotta sain molemmat puolet samanlaisia. Voisihan jokaisen palan tehdä erilaisestakin kankaasta.

Monissa kangaskasseissa on kovin ohuet sangat ja painavamman kuorman kanssa ne meinaa painua ikävästi kämmeneen. Tässä mallissa on leveämmät mutta kuitenkin ne saa hyvin kerättyä pienempäänkin kätöseen.

Niin, siitä ekologisuudesta... joidenkin tutkimusten mukaan kangaskassin valmistusprosessi syö niin paljon luonnonvaroja että sitä pitäisi käyttää 7000 kertaa jotta se kompensoisi muovisen kassin kanssa. Toisaalta siihen käytetään uusiutuvia luonnonvaroja.  Nykyajanmarkettikassitkin kyllä kestävät useammankin käyttökerran, ainakin useimmiten. Hankala aihe...ainakin nämä itsetehdyt on nätimpiä...


Ekologisuutta sivuten vielä, erilaiset pyykkietikat on nousseet tiedostavien kuluttajien suosioon. Löysin helpon ohjeen  ja pitihän sitäkin kokeilla. Tein joskus tuoksusaippuoita ja siitä kokeilusta oli jäänyt eteerisiä öljyjä. Käytin mangon tuoksuista öljyä. Yhden koneellisen kokemuksella on vaikea sanoa mitään suuntaan tai toiseen, mutta ei kai siitä haittaakaan ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti